Γιώτα Γκουτζάνη

Ονομάζομαι Γιώτα Γκουτζάνη, είμαι Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Κλινική Ψυχολογία και διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο Γαλάτσι. Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και ολοκλήρωσα το τριετές Μεταπτυχιακό προγραμμα Ειδίκευσης στη Κλινική Ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Κατά τη μεταπτυχιακή μου εξειδίκευση, εκπαιδεύτηκα σε ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις ενός μεγάλου εύρους ζητημάτων ψυχικής υγείας και ψυχοπαθολογίας. Ακόμη, εξειδικεύτηκα στη ψυχοδιαγνωστική αξιολόγηση, στη χορήγηση και στην ανάλυση διαφόρων ψυχομετρικών εργαλείων (WISC-V, WAIS-IV, MMPI-II, T.A.T, C.A.T., Rorschach-R PAS, μύθοι της Duss, αλλά και σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες). Ο σκοπός της αξιολόγησης και της χρήσης ψυχομετρικών εργαλείων είναι η σαφέστερη κατανόηση των δυσκολιών ή δυνατοτήτων που έχει ο άνθρωπος με στόχο τη διάγνωση ή/και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ψυχοθεραπείας και άλλων ψυχολογικών παρεμβάσεων.

Συνεχίζω την ψυχοθεραπευτική μου εκπαίδευση στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία από το The Linehan Institute – Behavioral Tech των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Ε.Ε.Ε.Σ.). Ακόμη, έχω λάβει ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία από την Ελληνική Εταιρία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «Γίγνεσθαι», αλλά και στην Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (Compassion Focused Therapy), από το Ελληνικό Κέντρο Θεραπείας Εστιασμένη στη Συμπόνια. Ο σκοπός μου είναι η πολύπλευρη και όσο το δυνατόν πιο ολιστική κατανόηση του ανθρώπου μέσα από διάφορες ψυχολογικές θεωρίες.

 

Απέκτησα την κλινική μου εμπειρία ως εκπαιδευόμενη κλινική ψυχολόγος στην Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί και έχω προσφέρει ψυχολογικές υπηρεσίες σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας ενηλίκων και παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα έχω συνεργαστεί με το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Αχαρνών, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ψυχικής Υποστήριξης και Πολιτισμού «Συνύπαρξη», τον Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.) και το Κέντρο υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ. και παρέχω εθελοντικά υπηρεσίες ψυχολόγου στο Δήμο Γαλατσίου

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου αλλά και μετέπειτα, έχω συμμετάσχει σε συνέδρια και σεμινάρια και διαρκώς συνεχίζω την επιμόρφωση μου πάνω στο κλάδο της Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας. Το 2022 συμμετείχα στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Το ψυχολογικό Αποτύπωμα της Πανδημίας» από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Βασική μου πεποίθηση είναι πως οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις είναι ζήτημα υγείας, καθώς η ψυχική υγεία είναι τόσο σημαντική όσο και η σωματική!

 

Είμαι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου από τη Νομαρχία Αθηνών με Αρ. Πρωτ. 16696